فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل:
چگونه سکته مغزی اتفاق می افتد ؟
همانطور که می دانید تمام مغز ما انسان ها پوشیده از مویرگ های باریکی می باشد که وظایفی همچون رساندن اکسیژن و مواد غذایی مقوی به مغز را به عهده دارند. دلایل مختلفی همچون انسداد رگ ها به دلیل کلسترول بالای خون ، ایجاد لخته خون در سیستم گردش خون، پارگی رگ به دلیل فشار خون بالا و … میتواند سبب نرسیدن اکسیژن و مواد مغذی به بخشی از مغز شده و قسمتی از مغز که با عدم خون رسانی مواجه شده، دچار آسیب بسیار جدی خواهد شد. به این عارضه سکته مغزی گفته می شود.
انواع سکته مغزی
- سکته مغزی هموراژیک یا خونریزی دهنده
همانطور که در بالا توضیح داده شد، زمانی که یک رگ خونی پاره می شود، خون به سلول های مغزی نمی رسد به علاوه نشت خون از زگ های پاره شده سبب آسیب رسیدن به بافت مغزی می شود. افرادی که طولانی مدت دچار فشار خون بالا هستند بیشتر به این مشکل مبتلا می شوند (ناشی از پاره شدن یک رگ خونی در داخل یا سطح مغز می باشد).
- سکته های مغزی ایسکمیک
زمانی این نوع سکته مغزی اتفاق می افتد که مسیر رسیدن خون به مغز مسدود شود(این گرفتگی رگ معمولا به علت رسوب چربی و یا لخته شدن خون رخ می دهد)، ۸۰ درصد از سکته های مغزی شامل این گروه می شوند.
علائم سکته مغزی
علائم و نشانههای بسیار زیادی میتواند منجر به بروز سکته مغزی شود که امکان دارد طی چند دقیقه یا بلافاصله پس از انسداد رگ مغز نمایان شوند. با استفاده از آگاهی و شناختن این علائم قادر به جلوگیری از بروز این بیماری در افرادی که در صدد آن هستند، خواهید بود. شایعترین این نشانهها عبارتاند از:
- فلج شدن ناگهانی بخشی از بدن
- بروز تاری یا دوبینی در یک یا هر دو چشم
- به وجود آمدن ضعف ناگهانی در قسمتهایی از بدن شخص مثل صورت، دست، پا و بخصوص در یک سمت بدن.
- مشکل در صحبت کردن یا درک کردن آن
- مشکل در راه رفتن، گیج شدن ناگهانی، نداشتن تعادل در حرکات و راه رفتن، زمین خوردن
- سردرد ناگهانی و شدید بدون داشتن علت مشخص به همراه استفراغ یا تغییر در هوشیاری به خصوص سر درد یک طرفه و ضربان دار
- حساسیت به نور
- حساسیت به صدا
- بیهوش شدن فرد
توجه داشته باشید، در صورتی که همه یا بعضی از علائم بالا را در خود و یا شخص دیگری حس کردید، بلافاصله با اورژانس تماس گرفته و زمان دقیق شروع علائم را به مأمورین اورژانس اطلاع دهید. چرا که برای شخصی که دچار سکته مغزی شده است، ثانیهها حیاتی هستند و شما میتوانید با اقدام به موقع خود جلوی مرگ یک شخص را بگیرید. میزان آسیب وارد شده به بیمار در صورتی که به موقع درمان شود، به حداقل خواهد رسید که در نهایت بیمار پس از پشت سر گذاشتن سکته، بیمار با عوارض بسیار کمتری رو به رو خواهد بود و حتی ممکن است پس از چند جلسه تمرین درمانی و فیزیوتراپی در منزل تواناییهای حرکتی خود را باز یابد.
صدمات بلند مدت سکته مغزی
میزان آسیب های وارد شده به بدن توسط سکته مغزی (از دست رفتن توانایی) بسته به شدت سکته مغزی و سرعت عمل در درمان دارد. علاوه بر این، نوع صدمه و آسیب دیدن بستگی به مکان آسیب دیده مغز دارد. رایج ترین آسیب های بر جای مانده توسط سکته مغزی عبارت است از:
- بی حس شدن
- از کار افتادن دست ها و پاها
- از میان رفتن توانایی راه رفتن
- از میان رفتن دید چشم ها
- ناتوانی در بلع غذا
- ناتوانی در سخن گفتن و برقراری ارتباط
مشکلات می توانند دائمی و ماندگار باشند، اما برخی از بیماران نیز می توانند بسیاری از توانایی های شان را بازیابند.
مراقبت از بیمار سکته مغزی
فردی که مسئولیت مراقبت از بیمار سکته مغزی را بر عهده دارد، باید به این نکته آگاه باشد که بیمار تا قبل از سکته مغزی، یک فرد سالم بوده و اکنون به دلیل این بیماری به شدت به اطرافیان خود وابسته است. پس برای ایجاد آسایش و راحتی بیمار نیاز است که به این نکته واقف بود و پس از انجام تمارین حرکتی فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل، شاهد بهبودی روز افزون بیمار خواهند بود. برخی از این نکات در ادامه بیان شده است:
- سکته مغزی هم بر روحیه بیمار و هم بر اعصاب اطرافیان او تاثیر منفی خواهد گذاشت. تا حد امکان صبور، پر انرژی و با روحیه باشید و جلوی افسرده شدن بیمار, خود و اطرافیانتان را بگیرید. (در صورت لزوم از روانپزشک کمک بگیرید.
- در غذا دادن به بیمار عجله نکنید. غذا را با قاشق کوچک در نیمه سالم دهان بیمار قرار دهید.
- مراقب باشید اندام های فلج بیمار در هنگام نشستن یا خوابیدن به شکل صحیح قرار گرفته باشند.
- عزت نفس بیمار را حفظ کنید. اجازه ندهید ملاقات کنندگان، کودکان و غریبه ها او را با پوشش نامناسب یا در وضعیت ناخوشایندی ببینند.
- عصا، واکر و دیگر لوازم را در نزدیکی نیمه سالم بدن بیمار قرار دهید.
- در صورت مشاهده هرگونه علائم غیر عادی مثل کاهش هوشیاری، تشنج، تب و… سریعا به پزشک مراجعه کنید.
- در جلسات فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل یا مرکز درمانی حضور داشته باشید و شیوه درست انجام تمرینات را یاد بگیرید.
- داروهای بیمار را سر وقت بدهید
فراموش نکنید که در طول روز چندین مرتبه بیمار را تشویق کنید که تمرینات فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل را انجام دهد. در صورتی که بیمار برای حرکت نیاز به کمک اطرافیان دارد، در نحوه نگه داشتن او بسیار دقت کنید . مراقب باشید که ناخواسته پوست او را دچار آسیب نکنید یا به عضلات وی صدمه نزنید.
عواملی که در میزان کیفیت درمان فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل موثراند
- آموزش دادن نکات تمرین درمانی به بیمار و همراهانش
- درمان های دارویی
- داشتن انگیزه بیمار برای درمان
- همکاری کردن خود بیمار
- تاکید داشتن بر انجام دادن منظم تمرین
- تکرار کردن تمرینات در منزل توسط بیمار و خانواده بیمار
- میزان امید به زندگی
علاوه بر موارد بالا، پزشک متخصص ممکن است به شما راه حل های دیگری را نیز توصیه کندکه عبات اند از:
- شاک ویو
- تیپینگ
- الکترواکوپانکچر
- تحریکات الکتریکی نظیر تنس آی اف، اف ای اس و…
- ایر کامپرشن
- لیزر تراپی
مزایای فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل
لازم است بدانید که بدن انسان به گونه ای طراحی شده است که پس از قطع شدن اکسیژن و بروز سکته، به محض آنکه فرد بر میگردد و مجدد اکسیژن به مغزش میرسد، بدن و مغز شروع به بهبود و دستیابی به توانایی از دست رفته عضله می کنند. فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل به روند بهبود بدن سرعت می بخشد و خبر خوب این است که بیمار فقط ۲۴ ساعت پس از سکته مغزی میتواند دوره ی فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل را آغاز کند. فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل قادر به تحریک اعصاب ناتوان و عضلات میباشد. با استفاده از این روش از سفت شدن جریان خون جلوگیری کرده و همچنین جریان خون را حفظ می کند.
عوامل موثر در جلوگیری از بروز سکته مغزی
بهترین درمان و راه جلوگیری از این بیماری، پیشگیری و آگاهی در مورد آن می باشد. عوامل بسیار متعددی (سن، جنسیت، نژاد و..) در بروز سکته مغزی دخیل هستند که انسان توانایی تغییر آن ها را نداریم. اما با استفاده از تغییر و اصلاح سبک زندگی خود و آگاهی کافی و در نهایت رعایت یک سری نکات ساده، از بروز این بیماری جلوگیری کرد.
از جمله فعالیت ها و عواملی که در بروز نکردن سکته مغزی موثر اند عبارت اند از:
- ورزش منظم
- پرهیز از مصرف بی رویه چربی
- مصرف منظم سبزی و میوه
- کاهش وزن
- کنترل فشار خون
- پرهیز از استعمال دخانیات
- پرهیز از مصرف مواد مخدر
- پرهیز از مصرف نوشیدنی های الکلی
- انجام فعالیت های فیزیکی، به خصوص در افرادی که به واسطه شغل خود مدت زیادی در روز پشت میز می نشینند.
- دوری از استرس و افسردگی
همانطور که می دانید، سن یکی از مهمترین عوامل بروز سکته مغزی است پس باید توجه داشته باشید که وضعیت عاطفی و روانی والدین خود را مورد بررسی قرار دهید و همچنین توجه داشته باشید . کاهش عوامل بروز استرس، عصبانیت و افسردگی، از مهمترین گام ها در جهت حفظ سلامت قلب و عروق و در نهایت پیشگیری از سکته است. در صورتی که والدین شما تنها زندگی میکنند، ممکن است ناراحتی و نگرانیهایی داشتهباشند. حتی اگر هنوز کنار هم هستند، ماندن در خانه میتواند سبب خستگی و دلتنگیشان شود، بنابراین آنها را تشویق کنید بیرون بروند و دوستان تازه پیدا کنند یا فعالیتهای گروهی انجام دهند. مسجد محل یا فرهنگسراها، مکانهای خوبی برای حضور سالمندان هستند. هرازگاهی آنها را با خود به گردش یا مسافرت ببرید. به پدر و مادر مسن تان توضیح دهید که مصرف الکل و نوشیدنیهای کافئیندار برایشان مضر است و تمرینهای یوگا و آرامسازی را به آنها بیاموزید. والدینتان را تشویق کنید به موسیقیهای آرامشبخش گوش کنند و برای قدم زدن همراهشان بروید. در صورتی که تمامی این روش ها را امتحان کردید اما باز هم خلق و خویشان تغییر نکرد با پزشک صحبت کنید. افسردگی بسیار جدی اما بیماری قابل درمان است.
- کنترل فشارخون
بدون شک فشارخون بالا به معنی افزایش خطر سکته مغزی. در صورتی که یکی از والدین و یا اطرافیان شما فشارخون بالاتر از ۹۰/۱۴۰ دارد، حتما باید تحت درمان قرارگیرد. پزشک در جهت کنترل فشار، داروهای مناسبی تجویز میکند، اما فشارخون باید به صورت منظم کنترل شود و همچنین مورد بررسی قرار گیرد. حتی اگر هزینه خرید یک دستگاه اندازهگیری فشارخون برایتان کمی بالاست و یا مقدور نیست، ارزش پیگیری وضعیت سلامت پدر و مادر و حتی خودتان بیشتر است و به تهیهاش میارزد.
- کنترل بیماریهای خطرساز
در صورتی که شما و یا اطرافیانتان مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی (یعنی ریتم غیرطبیعی حفره بالایی قلب)، دیابت و بیماریهای قلبی-عروقی باشند، بیشتر در معرض خطر سکته قرار خواهد داشت. توجع داشته باشید که این گونه بیماریها حتما به درمان مناسب نیازمند اند. هورمون درمانی جایگزینی، داروهای ضددیابت و داروهای مسکن و آرتروز، امکان دارد خطر سکته را افزایش دهند. در خصوص این داروها حتما با پزشک آنها صحبت کنید، ممکن است پزشک تشخیص دهد درمانهای جایگزینی و کمخطرتر مناسبترند و آنها را به شما پیشنهاد کند. آگاهی خود را در مورد علایم اولیه هشداردهنده سکته بالا ببرید و به دنبال پیشگیری از سکته باشید. براساس تحقیقات مرکز کنترل اختلالات عصبی آمریکا، از هر ۳نفر یک نفری که دچار حمله ایسکمیک گذرا میشود، سکته حاد را تجربه میکند.
- جلوگیری از تشکیل لخته
از پزشک خود و یا اطرافیانتان در خصوص داروهایی که خطر تشکیل لخته را کاهش میدهد، سوال کنید. مهمترین داروی موثر به منظور جلوگیری از لخته شدن خون، آسپیرین است که بسیار ارزان می باشد و با دوز پایین ۸۱ میلیگرم پیشنهاد میشود. فراموش نکنید که در مورد دریافت این دارو حتما با پزشک مشورت کنید، شاید لازم باشد داروی دیگری برای آنها تجویز شود.
آزمایش های تشخیص سکته مغزی
پزشک مورد نظر به منظور تشخیص سکته مغزی و بررسی وضعیت شما نیاز دارد که نوع سکته و اینکه چه مناطقی از مغز شما تحت تاثیر این سکته قرار گرفتهاست را بررسی کند. علاوه بر این باید دیگر عوامل احتمالی که امکان دارد منجر به بروز این علائم و نشانهها شوند، را نیز غیر محتمل شمرد و آنها را مردود دانست، مثل تومور مغزی و یا حساسیتهای دارویی. ممکن است پزشک از آزمایشاتی جهت تصمیمگیری ریسک و احتمال خطر بروز سکته مغزی شما استفاده کند که عبارتند از:
• معاینه بدنی:
پزشک از شما و یا اعضاء خانواده شما در خصوص علائم و نشانههایی که در زمان شروع حمله داشتهاید و اینکه در حال انجام چه کاری بودهاید، سوال خواهد کرد. سپس ارزیابی را شروع می کند که آیا این علائم و نشانهها هنوز ثابت و پابرجا هستند یا خیر. علاوه بر این، سوالاتی در مورد نوع داروهایی که استفاده میکنید و آیا تا به حال هرگونه ضایعه و یا صدمهای به سر را داشتهاید یا خیر، می پرسد. در مورد سابقه فردی یا خانوادگی بیماری قلبی، TIA، و یا سکته مغزی نیز از شما نیز سوال پرسیده می شود. پس از انجام اقدامات بالا نوبت به چک کردن وضعیت قلب شماست که با استفاده از یک گوشی پزشکی صورت می گیرد و بعد از آن فشار خون را هم بررسی می کند. همچنین امکان دارد از یک افتالموسکوپ به منظور بررسی علائم و نشانههایی از وجود کریستالهای ریز کلسترول و یا لختههایی در عروق خونی پشت چشم شما استفاده کند.
• آزمایشات خون
پزشک متخصص در برای برسی و تعیین تشخیص ممکن است از شما چند دوره آزمایش خون بگیرند که به منظور آگاهی از سرعت انعقاد و لخته شدن خون، بالا یا پایین بودن غیر طبیعی قند خون می باشد و اینکه آیا شاخصهای مهم شیمیایی خون شما طبیعی است یا خیر و احتمال وجود عفونت در بدن بیمار. زمان انعقاد خون، سطح قند خون و نیز شاخصهای کلیدی شیمیایی خون، به عنوان بخشی از برنامه مراقبتی و درمانی سکته شما، باید در نظر گرفته شود . همچنین عفونت نیز باید درمان شود.
• سیتیاسکن توموگرافی کامپیوتری
تصاویر مغزی، نقش کلیدی و مهمی در تشخیص اینکه آیا شما دچار سکته مغزی شدهاید و یا اینکه چه نوعی از سکته مغزی را تجربه کردهاید، ایفا می کنند. در یک سیتیاسکن، از یک سری پرتوهای اشعه ایکس جهت خلق تصاویر دقیق و واضح از مغز شما، استفاده میشود. سیتیاسکن میتواند خونریزی مغزی، تومورهای مغزی، سکتههای مغزی، و یا سایر عوارض را نشان دهد. ممکن است پزشک ماده حاجبی به عروق خونی شما تزریق نماید جهت نمایش عروق خونی گردن و مغز شما با جزئیات بیشتر و دقیقتر( آنژیوگرافی توموگرافی کامپیوتری).
• اولتراسوند کاروتیدی
در این آزمایش، امواج صوتی تصاویر دقیق و واضحی از درون سرخرگهای کاروتیدی موجود در گردن شما ارائه میدهد. این آزمایش تجمع و ساخته شدن ذخائر و رسوبات چربی(پلاکها) و جریان خون در سرخرگهای کاروتیدی شما را نشان میدهد.
• آنژیوگرام مغزی
در این آزمایش، پزشک لوله نازک قابل ارتجاعی(کاتاتر)، را از میان بریدگی کوچکی، معمولاً از محل کشاله ران، به داخل جاسازی می کند و آن را از میان سرخرگهای بزرگتر به سمت سرخرگ کاروتید(شاهرگی) و یا استخوانهای مهره، هدایت میکند. سپس پزشک ماده حاجبی به داخل عروق خونی شما تزریق میکند، تا بهوسیله تصویربرداری اشعه ایکس، قابل رویت باشند. این روش تصویر واضح و دقیقی از سرخرگهای داخل مغز و گردن شما را ارائه میدهد.
برخی از روش های درمان گیاهی سکته مغزی
جینکو بیلوبا
گیاه جینکو به پیشگیری و همچنین درمان سکته مغزی کمک بسیار شایانی می کند. این گیاه مانع از تشکیل لخته خون شده و جریان خون به مغز را افزایش می دهد. همچنین جینکو از تشکیل رادیکال های آزاد جلوگیری خواهد کرد.
سیر
سیر با توجه به عملکردی که در خصوص کاهش دادن فشار خون و کلسترول دارد، مانع از سکته مغزی ایسکمیک ( ایسکمیک به نوعی از سکته مغزی گویند که یک لخته خون یا چربی باعث آن شود ) می شود، همچنین سیر بعنوان یک ضد انعقاد خون عمل می کند.
زالزالک
زالزالک فشار خون را تا حد چشمگیری پایین می آورد، سطح متابولیسم کلسترول بدن را ارتقا داده، سنتز کلسترول را متوقف می سازد و در نهایت بافت عضلات قلب را تقویت می کند.
زنجبیل
زنجبیل نیز موجب کاهش کلسترول می شود و گردش خون را تا حدودی بهبود می بخشد. این گیاه رقیق کننده خون است که مانع از لخته شدن خون می شود.
زردچوبه
کورکومین موجود در زردچوبه نیز منجر به جلوگیری از لخته شدن خون می شود. زردچوبه همچنین دارای خواص ضد التهابی قوی می باشد.
انواع سکته های مغزی
سکته مغزی شامل سه نوع می شود که عبارت اند از:
- سکته ایسکمیک
- سکته هموراژیک
- حمله زودگذر ایسکمیک یا TIA
سکته ایسکمیک
ایسکمی به معنی کاهش اکسیژن بافت مغزی می باشد که میتواند در اثر ضعف در جریان خون مغزی باشد. ضعف و یا اختلال در جریان خون مغز به دو علت اصلی اتفاق می افتد. لازم به ذکر است، عروقی که به مغز میروند همانند یک لوله وظیفه عبور خون را به عهده دارند، ممکن است گاهی عاملی منجر به گرفتن راه عبور خود در رگ شود. در صورتی که عامل مورد نظر در همان عروق مغز تشکیل شده باشد به آن ترومبوز گفته میشود، عامل اصلی ایجاد ترومبوز، آترواسکلروز یا تصلب شرایین است. در این حالت رسوب چربی و تشکیل پلاک در جداره عروق ایجاد خواهد شد، به همین علت رگ به حدی تنگ میشود که جریان خون عبوری به سمت مغز بسیار کم شده که زمینه آسیب و مرگ سلولهای مغزی را به وجود می آورد. در نتیجه ی کاهش جریان خون عبوری از رگ، خون و اکسیژن کمتری به بافت مغزی میرسد. در صورتیکه رسوب پلاک رگ را بصورت کامل مسدود کند، بافتی از مغز که از این رگ تغذیه میکند دچار مرگ سلولی یا انفارکتوس میشود. یکی دیگر از عوامل بروز ترومبوز بیماری ،داسی شکل شدن گلبولهای قرمز است، داسی شکل شدن گلبولها سبب چسبندگی آنها به یکدیگر و همچنین گیر کردن در عروق خونی میشود که خود زمینه را برای ترومبوز فراهم میکند. تنگ شدن شریانها علل دیگری مانند التهاب شریان را نیز به همراه دارد. در بیماری پلی آرتریت ندوزا شریان دچار التهاب شده و شانس ایجاد ترومبوز را افزایش میدهد. پلی آرتریت ندوزا بیماری خود ایمنی است، که سیستم ایمنی به بافتهای سالم بدن حمله میکند. اگر لخته در جای دیگری مانند قلب یا عروق گردن تشکیل شود میتواند از جای خودش کنده شده و با جریان خون به عروق مغز آمده باشد، باز هم با ایجاد یک سد مانع خونرسانی به مغز میشود که به آن آمبولی گفته میشود و سکته مغزی ناشی از آن را سکته مغزی ایسکمی آمبولیک میگویند. آمبولی معمولا با بیماریهای قلبی و عروقی همراه است. پس از ایسکمی مغزی، مواد شیمیایی مختلفی ترشح میشود که انتشار آنها باعث گسترش آسیب و مرگ سلولهای مغزی در ناحیه ای دورتر از محل درگیری عروقی می شود. حدودا۵۰ درصد سکتههای مغزی در اثر انسداد عروق توسط ترومبوز است. در حدود ۲۵ درصد سکته ها آمبولیک هستند. اصلیترین عامل ایجاد آمبولی بهم ریختن ریتم ضربان قلب، مشکلات دریچه قلب و یا سکته قلبی است.
سکته هموراژیک
سکته هموراژیک ناشی از نشت خون یا ترکیدن شریانها در مغز می باشد. در این حالت، خونی که از درون شریانها نشت کرده با فشار آوردن به سلولهای مغزی، باعث آسیب دیدگی آنها میشود. پارگی رگهای مغز میتواند توسط عوارضی همچون فشار خون بالا، تروما، داروهای رقیق کننده خون و آنوریسم رخ دهد.
سکته خفیف و گذرا (TIA)
این سکته مشابه سکته مغزی ایسکمیک است و اغلب با لخته شدن خون و ضایعات دیگر ایجاد میشود. سکته خفیف و گذار باید مانند دیگر نوع های سکته مغزی، به عنوان یک مورد اورژانسی در نظر گرفته شود، حتی اگر انسداد سرخرگ، موقتی باشد. این انسداد به عنوان علائم هشدار دهنده برای سکته مغزی آینده به کار میآید و نشان میدهد که یک رگ نسبتاً مسدود شده و یا یک منبع لخته خون در قلب وجود دارد.
درمان سکته مغزی ایسکمیک
همانطور که در بالا توضیح داده شد، این نوع از سکته مغزی با مسدود یا تنگ شدن شریان رخ میدهد، از این رو درمان آن بر بازگرداندن جریان کافی خون به مغز تمرکز دارد. به منظور درمان سکته مغزی میتواند با تجویز داروهایی از سوی پزشک، پروسه درمان را آغاز کرد که منجر به شکستن لخته خون و همچنین جلوگیری از تشکیل لخته خون میشوند. آسپرین و نیز تزریق یک ماده فعال پلاسمینوژن بافتی (TPA) ممکن است در جهت درمان تجویز شود. TPA در انحلال لخته خون بسیار مؤثر است، اما باید ۴٫۵ ساعت بعد از آشکار شدن علائم سکته مغزی تزریق شود. جراحان با استفاده از عمل جراحی قادر به زدودن پلاک و هر مانعی در شریان کاروتید خواهند بود. در صورتی که سکته مغزی حاد باشد و مصرف دارو های ذکر شده کار ساز نباشد، پزشک دارو هایی اضطراری تجویز می کند مانند تزریق TPA از طریق کاتتر به صورت مستقیم به یک سرخرگ در مغز و یا زدودن لخته در محل انسداد با استفاده از کاتتر است. آنژیوپلاستی از دیگر روش های درما می باشد و یک جراحی بسته مغز به شمار می رود که طی آن یک بادکنک کوچک پر از باد در عروق تنگ شده از طریق کاتتر وارد میشود و سپس به منظور جلوگیری از تنگ شدن مجدد شریان، یک استنت (لوله مش) در آن قرار داده میشود. این فرآیند توسط متخصص و فلوشیپ بیماریهای عروقی مغز و نخاع انجام میگیرد.
درمان سکته هموراژیک
همانطور ک می دانید، سکته هموراژیک با خونریزی داخلی مغز رخ میدهد، به همین خاطر درمان آن بر کنترل خونریزی و کاهش فشار وارده بر مغز متمرکز است. روش های درمان این نوع از سکته مغزی به شرح زیر می باشد.
- دارو درمانی
درمان این نوع سکته مغزی میتواند با مصرف داروهای کاهنده فشار در مغز و فشار خون کلی بیمار و همچنین داروهای پیشگیری از تشنج و انقباضات ناگهانی عروق خونی آغاز شود. در صورتی که بیمار در حال مصرف داروهای ضد انعقاد یا ضد پلاکت همچون وارفارین یا کلوپیدوگرل باشد، پزشک میتواند دارو و یا تزریق خون را برای مقابله با اثرات داروهای مصرفی تجویز کند.
- جراحی بسته مغز
امکان دارد این جراحی در جهت درمان خونریزیهای مغزی شبیه به سکته مغزی صورت گیرد. این روش به منظور درمان سکته مغزی مورد استفاده قرار می گیرد و نسبت به سایر درمانهای جراحی، کمتر تهاجمی است. در این روش کاتتر از طریق یک شریان بزرگ در پا یا بازو، وارد شده و به سمت آنوریسم هدایت میشود؛ سپس یک عامل مکانیکی مانند کویل (فنر) برای جلوگیری از پارگی رگ، قرار داده میشود.
- عمل جراحی
به منظور ترمیم هر گونه مشکل در رگهای خونی که منجر به سکته هموراژیک شده و یا در آینده خواهد شد، میتوان از روش جراحی استفاده کرد. جراحان میتوانند مستقیماً گیرههای کوچکی را در کف آنوریسم قرار دهند و یا برای متوقف کردن جریان خون به رگ و جلوگیری از پارگی، آن را با کویلهای قابل انفصال پر کنند.
حرکت کششی دست فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل
به منظور کاهش انقباضات مکرر عضلانی، حرکات کششی بسیار مفید هستند. توجه داشته باشید که کشش نباید به عنوان جایگزینی برای دارو به شمار رود بلکه بایستی به عنوان یک درمان اصولی و زیربنایی مورد استفاده قرار گیرد. افرادی که از این روش استفاده میکنند، اغلب قادر خواهند بود که انقباضهای مکرر و خودبهخودی را کنترل کنند. متخصص فیزیوتراپی حرکات کششی در جهت افزایش محدوده حرکتی را به شما خواهد آموخت. برخی از این حرکات شامل استفاده از دست سالم برای تولید نیروی مورد نیاز جهت حرکت دست از کار افتاده است. این تمارین که تمرین انفعالی (Passive) نام دارند منجر به جلوگیری از کوتاه شدن عضله و خشکی مفصل میشوند. کشش دست به کمک دست دیگر، پایه و اساس کنترل و درمان انقباضات مکرر عضلانی است. شما میتوانید از دست سالم به منظور کشش انگشت شست و تمامی انگشتان دست از کار افتاده استفاده کنید. متخصص فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل به شما نحوه انجام حرکت کششی را آموزش خواهد داد. در این خصوص چند نکته وجود دارد:
- دست را در محدوده کامل حرکتیاش حداقل سه بار در روز حرکت دهید.
- عضلات منقبضشده را تا حدی که درد خفیفی ایجاد شود، به آرامی کشش دهید.
- حالت کشش را برای حداقل ۶۰ ثانیه حفظ کنید.
اگرچه این حرکات کششی به جلوگیری از انقباضهای مکرر و خودبهخودی کمک میکنند، ولی مستقیماً تاثیری در توانایی کنترل دست ندارند.
یک پاسخ بنویسید