فیزیوتراپی پا در منزل
فیزیوتراپی پا در منزل با استفاده از ابزاری مکانیکی، جریانهای الکتریکی، مانورهای دستی، تمرینات ورزشی و عوامل فیزیکی دیگر صورت می گیرد و روش درمانی می باشد که به منظور درمان بیماریها و اختلالات عصبی-عضلانی-اسکلتی انجام می شود. لازم به ذکر است که در این روشها از ورزش، نور، لیزردرمانی، گرما و الکتروتراپی مورد استفاده قرار می گیرد.
لازم به ذکر است که هدف اصلی فیزیوتراپی پا در منزل پیشگیری از بیماریها، ،توانبخشی و بالا بردن سطح سلامتی بیماران میباشد و همچنین این روش های توانبخشی، بخشی از پزشکی می باشد.
علاوه بر این، فرایند های انجام شده در فیزوتراپی پا در منزل به منظور تکمیل عملکرد بیمار می باشد چراکه بسته به آسیب های متفاوت، عملکرد افراد دچار اختلال خواهند شد. این گونه آسیب عبارت اند از شیناسپلینت ، پیچ خوردگی مچ ، خارپاشنه ، انگشت چکشی ، التهاب فاشیایپلنتار ، زیاد یا کم شدن قوس کف پایی ، تاندونیت آشیل و … از اصلی ترین اقدامات در جهت رفع کردن این اختلالات و آسیب ها، بهره بردن از فیزیوتراپی پا در منزل می باشد.
روش های فیزیوتراپی پا در منزل
جالب است بدانید که در پا، ۳۰ مفصل وجود دارد. توجه داشته باشید که هر ناحیه آر بدن ما انسانها همانند ساعت کار میکند به بسان دیگر، مجموعهای از مفاصل و ماهیچه و … در کنار یکدیگر به ما کمک میکنند که ناحیهای از بدن ما به حرکت در آید برای مثال، عملکرد صحیح و هماهنگ این ۳۰ مفاصل پا در کنار یکدیگر و همچنین با کمک عضلات پا که موجب میشود که ما قادر به راه رفتن، دویدن و پریدن باشیم.
گاهی امکان دارد با انجام بیش آر حد تمرینات فیزیوتراپی پا در منزل، پا بیمار دچار تورم و در برخی موارد آسیب دیدگی شود که در اینگونه شرایط شاهد علائمی همچون التهاب، درد، ضعف عضلات، تورم، سفتی حرکت و کاهش دامنه حرکتی خواهید بود.
برای درمان اینگونه مشکلات نیاز است که ترکیبی از مدالیته های مناسب به منظور کاهش درد و التهاب همانند مگنت تراپی، التروتراپی، بالا بردن قدرت با کمک تمرینات ورزش مناسب، افزایش دامنه حرکتی با به کار بردن تکنیکهای دستی، بهبود حس عمقی و بازآموزی الگوی راه رفتن بیمار خواهد بود.
رایجترین دلایل آسیب پا و مچ پا
- ضعف مچ پا
از رایجترین دلایل آسیب دیدن پا و مچ پا میتوان به این مورد اشاره کرد چراکه مچ پا با توجه به دلایل متعددی ضعیف خواهد شد. ازجمله دلایل ضعف مچ پا میتوان به ژنتیک، فعالیت زیاد، اضافه و ضعف ناشی از آسیبدیدگیهای قبلی اشاره کرد.
- آرتروز
از دیگر عوامل درد در ناحیه پا و مچ پا میتوان به آرتروز، نقرس و عفونت اشاره کرد و همچنین لازم به ذکر است که این موارد همچون سایر عوامل رواج ندارند. توجه داشته باشید که آرتروز بر مفاصل تأثیر میگذارد و منجر به ملتهب شدن و درد مچ پا میشود.
- شکستگی مچ پا
توجه داشته باشید که گاهی ممکن است درد مچ پا ناشی از شکستگی یکی از استخوانهای مچ باشد.
- پیچخوردگی مچ پا
هنگامی که مفصل پا به صورت کاملا ناگهانی خم شود و یا بپیچد، پیچخوردگی مچ پا رخ می دهد. کشیدگی رباط مچ پا و یل پاره شدن به دنبال پیچ خوردگی پا خواهد بود. پیچخوردگی مچ پا بیشتر در میان ورزشکاران رایج است اما میتواند برای هر فردی در طول پیادهروی اتفاق بی افتد.
- پارگی تاندون آشیل
آسیب دیدن تاندون پا موجب ایجاد درد بسیار شدیدی در ناحیه مچ پا ایجاد میکند و این بیماری پارگی تاندون آشیل نام دارد. پارگی تاندون آشیل و یا استفاده بیشازاندازه از ماهیچههای ساق پا باعث ایجاد درد در مچ پا میز میشوند. این وضعیت بیشتر در میان دوندگان رایج است.
فیزیوتراپی پا در منزل
درمان و فیزیوتراپی پا در منزل بستگی به عوامل زیادی همچون تشخیص و علت آسیب دیدگی آن دارد.
- بالا نگهداشتن پا
بالاتر نگهداشتن پا از سطح قلب در مواقع ممکن به دلیل وجود نیروی جاذبه به کاهش میزان تورم پا کمک میکند.
- کمپرس یخ
استفاده از کمپرس یخ یا سرما درمانی در محل آسیبدیده و یا متورم به کاهش میزان درد و تورم کمک بسیاری میکند.
- فشردهسازی
کاهش تورم با استفاده از جورابها و باندهای کشی در اطراف زانو.
- استراحت
برای مدتی به منظور سرعت بخشیدن به دوره ی بهبودی خود، ورزش نکنید و از حجم فعالیت خود بکاهید. این مدت استراحت فقط شامل مدتزمان دور بودن ورزشکاران از تمرینات ورزشی نیست بلکه شامل زمان دقیق بعد از آسیبدیدگی نیز میشود.
- ماساژ درمانی
فیزیوتراپی پا در منزل به منظور کاهش تورم و درد و تحریک بدن برای درمان طبیعی، مفاصل پا را ماساژ خواهد داد و استخوانهای آن را نیز همتراز خواهد کرد. با یک همترازی مناسب بین مفصل و استخوانها، فشار وارد شده به رباط ، تاندون و ماهیچههای پا کاهش پیدا میکند و درنتیجه از میزان التهاب این قسمتها کاسته میشود.
علاوه بر این، انجام ماساژ و همترازی پا به چرخش خون در قسمت آسیبدیده کمک میکند و میزان تحرک و انعطافپذیری آن را بالا میبرد، همچنین موجب کاهش دوره درمان می شود.
- دارو
داروهایی همچون بروفن برای کاهش میزان درد و تورم پیشنهاد میشود.
- جوراب، بانداژ و بریس
باندهای فشاری ممکن است به منظورکاهش میزان تورم برای شما تجویز شود. استفاده از مچبند به کاهش میزان درد ناشی از پارگی و یا ضعف تاندون، آرتروز، بیثباتی و دیگر بیماریها کمک میکند.
- استئوپاتی
استئوپاتی یک روش مناسب برای کاهش میزان درد و درمان آسیبدیدگی مچ پا است. است استخواندرمانی یک روش کم تهاجم و طبیعی است که به بدن کمک میکند خود را درمان کند. استئوپاتی بر اساس تسهیلکنندههای جریان خون انجام میشود و به بهبودی سرعت میبخشد و از آسیب مجدد مچ جلوگیری میکند.
- فیزیوتراپی
فیزیوتراپی نقش بسیار مهمی در درمان درد مفاصل مچ پا دارد. هدف اصلی برنامههای فیزیوتراپی این است که به شما آموزش دهد چگونه علائم و نشانههای درد مچ پا را کنترل کنید و مچ پا را سالم نگهدارید.
متخصصین ما به شما کمک میکنند تا انعطافپذیری، تعادل و قدرت مچ پای خود را بهبود ببخشید. روشهای درمانی که در فیزیوتراپی استفاده میشوند به شرح زیرند:
تحریک الکتریکی
مزایای الکتروتراپی
بهبود دامنه حرکتی مفصل (با القای کششهای متناوب در تارهای عضلانی منقبض و بافتهای نرم کوتاه شده)
بهبود دامنهی حرکتی
ادم (تورم ناشی از مایع لنف) حاد و مزمن (تسریع روند جذب مایع لنف، تاثیر بر نفوذپذیری رگها و بهبود جریان لنف)
تاثیر بر بی اختیاری ادرار و مدفوع (تاثیر بر عضلات کف لگن و کاهش درد لگن و تقویت عضلات لگن)
ترمیم بافتها (بهبود جریان میکروسکوپی برای ترمیم زخمها و بازیابی انسجام بافتهای همبند)
پیشگیری و یا قطع روند تحلیل رفتن عضلات بر اثر آسیبدیدگی
بهبود جریان و گردش خون موضعی
بازآموزی عضلات با استفاده از تحریک هدفمند
برطرف شدن اسپاسم عضلانی
کنترل و کاهش درد (درد مزمن، درد پس از حادثه و درد حاد پس از جراحی)
پیشگیری از بروز ترومبوز ورید عمقی بعد از جراحی
بهبود روند ترمیم زخمها
بهبود تاثیرگذاری داروهای تجویزی با استفاده از روش تزریق الکتریکی دارو (EMDA)
کاربرد الکتروتراپی در فیزیوتراپی
الکتروتراپی در درمانهای فیزیوتراپی پا در منزل در جهت مقابله با طیف وسیعی از بیماریها و اختلالات به کار میرود. این روش درمانی امکان دارد به تنهایی و به صورت مستقل و یا به طور ترکیبی و همراه با دیگر روشهای درمانی همچون اولتراسوند به کار برود.
موارد کاربرد اولتراسوند تراپی
میزان شدت و فرکانس در اولتراسوند تراپی متغیر بوده و بسته به موردی که تحت درمان قرار گرفته است، دارد اما به طور کلی یکی از بخشهای برنامه فیزیوتراپی پا در منزل عبارت است از:
- درد مزمن پایین کمر؛ زمانی که دلیل مشخصی برای درد کمر وجود نداشته باشد از این مورد استفاده میشود.
- افزایش تولید کلاژن (در اسکارها و بافتهایی که از قبل آسیب دیدهاند) در بافت فیبروزی .
- دردی است که در قسمت دنبالچه ایجاد شده و منشأ آن نامشخص است که به آن درد دنبالچه گفته می شود.
- آسیبدیدگیهای ورزشی و گرفتگی، رگ به رگ شدن و اسپاسم عضلات
- بیماریهای التهابی مفاصل، تاندونها و استخوان مانند استئوآرتریت، روماتیسم مفصلی، التهاب تاندون و بورسیت؛ چراکه جریان خون و تولید کلاژن (پروتئین اصلی در بافت نرم) را افزایش میدهد.
- انقباض و گرفتگی عضلات، تاندون و فاشیا؛ که به طور غیرعادی کوتاه شده و خاصیت ارتجاعی خود را از دست دادهاند مانند فاسیت پلانتر.
مزایای اولتراسوند تراپی
یکی از بهترین روش هار غیر تهاجمی، ارزان و آسان، اولتراسوند تراپی است. در این فرایند نیازی به انجام عمل جراحی نیست و همچنین جای زخمی از آن باقی نخواهد ماند. علاوه بر این، بیمار در معرض اشعه قرار نمیگیرد. این روش را میتوان به راحتی در مطب یا در منزل انجام داد. اولتراسوند تراپی برای موارد زیر مؤثر است:
- کاهش و از بین بردن تورم و التهاب
- کاهش درد در عضلات و مفاصل
- گرفتگی و سفت شدن عضلات و مفاصل
- رفع اسپاسم های عضلانی
- کاهش گرفتگی در بافتهای بدن
- تسریع روند بهبودی زخمها
- آمادهسازی عضلات و مفاصل برای انجام تمرینات کششی و ورزش
- لیزر سرد
- ماساژ
مزایا ماساژ
بهبود دردهای عضلانی و مفصلی امری است که با استفاده از فیزیوتراپی پا در منزل دست یافتنی خواهد بود. یک جلسه ماساژدرمانی و فیزیوتراپی پا در منزل به تنهایی میتواند اضطراب وضعیتی موقت، فشار خون و ضربان قلب را کاهش دهد و انجام جلسات متعدد ماساژ نیز موجب کاهش استرسهای شدید و مداوم، افسردگی و درد میشود. دیگر مزایای ماساژدرمانی عبارتند از:
- سبب ریلکس شدن عضلات و بافتها شده و برای برخی مشکلات فیزیکی خاص، درمان عمقیتری را ارائه میدهد.
- علائم استرس و اضطراب در بدن را از بین میبرد.
- منجر به خونرسانی بهتر به بافتها و ارگانهای بدن میشود.
- موجب بهبود هوشیاری و انرژی بدن میشود.
- موجب تسریع بهبودی بعد از آسیبهای کشیدگی و پارگی تاندونها، رباطها و عضلات میشود.
- درد ناشی از انجام فعالیتهای مداوم و تکراری (مربوط به برخی مشاغل خاص) را کاهش میدهد.
کاربردها
ماساژ درمانی میتواند در درمان بسیاری از بیماریها و مشکلات مؤثر باشد، از جمله:
- کمردرد مزمن
- کاهش درد و بهبود خلق خو در بیماران مبتلا به سرطان پیشرفته
- بهبود عملکرد و کاهش علائم همراه با درد گردن
- آسیبهای ورزشی
- درمان کشیدگی و پارگی رباطها و تاندونها
- گرفتگی و اسپاسم عضلات
- خار پاشنه
- درد پا
- شکستگیها
- لنف ادم
- دررفتگیها
- بیماریهای التهابی (ماساژ درمانی زانو برای درمان آرتروز زانو، آرتروز شانه، آرتروز کمر، بورسیت)
- تاندونیت
- سندرم تونل کارپال
- سندرم تونل تارسال
- کیفوز (قوز کمر) و اسکولیوز (انحراف ستون فقرات)
- سردرد
- فیبرومیالژیا
- توانبخشی سکته مغزی
- بیماری ام اس
- بیماری پارکینسون
- گرفتگی عضلات گردن
- توانبخشی پس از عملهای جراحی
- ماساژ به کمک دست
- ورزش
حرکات ورزشی فیزیوتراپی پا در منزل
- کشش فاشیای کف پا
روی یک صندلی به حالت نشسته قرار بگیرید ، یک پا را روی پای دیگر گذاشته. قاعده انگشتان پا را بگیرید و آنها را را به پای خود(همان پا) بکشید.تمرین را حداقل دو بار در روز و هر بار ۳ مرتبه با مکث ۱۵ ثانیه انجام دهید.
- شنا روی دیوار برای کشش تاندون آشیل
تاندون آشیل یک بافت فیبری است که از انتهای عضلات پشت ران و ساق منشأ می گیرد و به استخوان پاشنه متصل می شود. بنابرین این تمرین را ابتدا با زانوی مستقیم و سپس با زانوی خمیده انجام دهید تا هر دو قسمت تاندون آشیل تحت کشش قرار گیرند. این تمرین را دوبار در روز انجام دهید.
در حالت اول روبروی دیوار بایستید و کف دستها را در مقابل شانه روی دیوار قرار داده و پاها را مطابق شکل و یکی را در جلوی دیگری قرار دهید.
پای جلویی باید حدود ۳۰ سانتیمتر از دیوار فاصله داشته باشد. زانوی جلو را فقط کمی خم کنید ، زانوی عقب را مستقیم نگه دارید و با کف دستها به دیوار تکیه کنید تا در ساق پای عقب کشش احساس کنید. چند ثانیه(۲۰-۳۰ ثانیه) صبر کنید و بعد رها کنید. این تمرین را ۱۰ مرتبه تکرار کنید.
- کشش تاندون آشیل
روی یک سطح، بلندتر از سطح زمین بایستید یک پا جلو و پای دیگر را عقب بگذارید، بدین شکل که روی لبه سطحی باشد که شما روی آن ایستاده اید، پای عقب را رو به پایین فشار دهید و زانوی پای جلو را خم کنید، تا جائی که کاملا” کشش را در ساق پای خود احساس کنید، این حالت را از ۱۵ تا ۳۰ ثانیه نگه دارید و بعد پا را شل کنید، هر پا ۳ تکرار و در روز حداقل دو مرتبه حرکت را انجام دهید.
انواع پیچ خوردگی مچ پا
پیچ خوردگی های خارجی : پیچ خوردگی های خارجی در اثر حرکت چرخشی پا به سمت خارج بروز می دهد به این صورت که کف پا به سمت داخل قرار می گیرد و در آن قسمت خارجی مچ پا صدمه می بیند .
پیچ خوردگی های داخلی : این پیچ خوردگی در حرکت چرخشی پا به سمت داخل به طوری که کف پا به سمت خارج قرارگیرد رخ می دهد و در آن قسمت داخل مچ پا صدمه می بیند .
پیچ خوردگی های بالای مچ پا : که منظور پارگی رباط بین درشت نی و نازک نی در انتهای تحتانی آنها است که معمولا با درد جلوی مچ پا ظاهر می شود.
علائم آسیب دیدگی مچ پا
- کشش بیش از حد: معاینه پا، به صورت لمس مفصل در همان قسمتی که آسیب وارد شده است به شناسایی علایم پیچ خوردگی مچ پا کمک میکند. لمس سطحی پا ممکن است منجر به ایجاد دردی خفیف تا متوسط شود و فشار شدید موجب درد متوسط تا شدید میشود.
- امکان دارد تورم مفصل در رباط آسیبدیده مرحله ۱مشاهده شود. تورم مفصل در رباط آسیبدیده و متورم مرحله ۲و۳ در اطراف مفصل گسترش مییابد.
- حرکت مفصل مانند خمیدگی، کشش و چرخش محدود نیست، اما دردناک است. حرکت فعال مفصل در طی معاینه بسیار دردناک است، در مرحله دوم و سوم، بیمار قادر به انجام حرکات منفعل مفصل است.
- اسپاسم عضلانی یا سفتی ماهیچههای ساق پا و عضلات پا در مرحله ۱ مشاهده نمیشود. اما در مرحله دوم و سوم، اسپاسم عضلانی یا سفتی قابل مشاهده می باشد.
- ضعف عضلات در مرحله اول و دوم پیچ خوردگی مچ پا رایج نیست. بعد از ۴ تا ۶ ماه درد مزمن ممکن است در عضلات ساق پا و پای بیمار ضعف عضلانی ایجاد شود.
- درد حاد مرحله ۱ ممکن است کمتر از ۳ ماه طول بکشد، و در مرحله ۲ این زمان به کمتر از ۳ تا ۶ ماه میرسد. در مرحله سوم، درد مچ پای شدید مقاوم به درمان، ممکن است بیش از ۶ ماه طول بکشد و شدت درد همیشه چه در حالت استراحت یا فعالیت بسیار شدید است.
انواع روش های درمان پیچ خوردگی مچ پا
استراحت
استراحت به منظور بهبود هرچه سریعتر مچ پا آسیب دیده بسیار ضروری است به همین علت تلاش کنید تا جایی که امکان دارد، ورزش و یا فعالیتهای روزمره زندگی را کاهش دهید. تا ۴۸ ساعت هیچ وزنی روی مچ پا آسیبدیده قرار ندهید. در صورتی که نمیتوانید وزن خود را روی یک مچ پا قرار دهید، حتما از عصا استفاده کنید. از محدودیت کامل حرکت پا دوری کنید ولی حرکت تا جایی که قابل تحمل باشد مجاز است.
یخ و گرما
استفاده از یخ به صورت روزانه و همچنین درمان سرد سبب کاهش تورم می شود. مفصل مچ پا را با حوله گرم و یا کیسه آب گرم بپوشانید.
فشردهسازی
ممکن است فشردهسازی مچ پا آسیبدیده به کاهش تورم کمک کند. نمونههایی از باندهای فشردهسازی شامل پوششهای الاستیک، چکمههای ویژه، قالبگیری فشرده، و آتلها هستند. از فیزیوتراپ انتخاب نوع باند و اندازه مناسب تنگی باند مشورت بگیرید.
داروها
درد، التهاب، اسپاسم عضله و عفونت با دارو قابل درمان هستند.
- التهاب با داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) درمان میشود.
- درد، متناسب با شدت و عوارض جانبی، با داروهای ضدالتهاب غیر استروِییدی یا اپیوئیدها، که به مجموعه مواد طبیعی و شیمیایی مسکن شبیه به مرفین یا مواد افیونی گفته میشود، درمان میشود.
- اسپاسم عضلات با شل کنندههای عضلانی درمان میشود.
- التهاب مفصل با آنتیبیوتیک مداوا میشود.
تزریق کورتیکواستروئید
استفاده از کورتیکواستروئید منجر به کاهش سریع التهاب، تورم و درد می شود و همچنین به بهبود حرکات مفصل سبب میشود.
کایروپراکتیک
کایروپراکتیک درمانی دستی است که با استفاده از این روش برای بهبود مچ پا، هر یک از استخوانهای کوچک مچ پا که در نتیجهی رگ به رگ شدن جابهجا شدهاند را مجدد تراز خواهد کرد. در صورتی که استخوانهای مچ پای رگ به رگ شده در موقعیت آناتومیک صحیح خود ننشسته باشد، رباط آسیب دیده بهدرستی درمان نخواهد شد، مچ پا ازنظر ساختاری پایدار نخواهد بود، احتمال بروز آرتروز مچ پا بیشتر خواهد شد و همچنین مستعد آسیب دوباره خواهد بود.
فیزیوتراپی مچ پا در منزل
فیزیوتراپی مچ پا در منزل به منظور جلوگیری از خشکی مفاصل شدیدا توصیه می شود اما در صورتی که التهاب و درد فروکش کرده باشد و هدف از انجام فیزیوتراپی پا در منزل، بهبود حرکات مفصل، جلوگیری از سفتی مفاصل و ضعف عضلات و همچنین کاهش التهاب رباط باشد. انواع روشهای درمان از جمله اولتراسوند، تحریک الکتریکی، تحریک مغناطیسی عملکردی (FMS) ، میکروواس تراپی و ماساژ، ممکن است در جهت پیشبرد درمان و حفظ دامنه حرکت و عملکرد در نظر گرفته شود.
درمان با لیزر سرد
درمان پیچ خوردگی مچ پا با استفاده از لیزر سرد (درمان با لیزر کمتوان) به ترمیم رباط رگ به رگ شده کمک بسیاری خواهد کرد، علاوه بر این، از هر گونه آسیب به کپسول مفصلی و همچنین ایجاد جای زخم پس از ضربه در رباط صدمهدیده جلوگیری میکند.
شاکویو تراپی
شاکویو تراپی با ارسال امواج شوک به بافت در منطقه مچ پا کار میکند و منجر به آسیب بسیار ظریف و موضعی میشود. همچنین بهنوبه خود سبب ترمیم طبیعی بدن میشود به صورتی که نهتنها آسیب جدید ناشی از شوک درمان میشود، بلکه آسیب قبلی مچ پا نیز بهبود میابد.
شاک ویوتراپی برای درمان چه بیماری هایی کاربرد دارد؟
- کمردرد
- گردن درد
- خار پاشنه
- گرفتگی ها و تورم عضلانی
- پادرد پاشنه پا ناشی از خار پاشنه
- التهاب فاسیای کف پا
- بدشکلی مفاصل
- اسپاسم عضلات
- درد تاندون پاشنه پا
- التهاب بورسیتهای مفصلی
- التهاب بورسیتهای مفصلی
- درد جلوی زانو
- گلف البو
- زانودرد
- شکستگی های استرسی
- التهاب تاندون آشیل
- سندرم تونل کارپال
- درد شانه
- زخم پای دیابتی
موارد عدم کاربرد شاک ویو تراپی
- زنان در دوران بارداری
- وجود تومورهای استخوانی
- بیماری های استخوانی متابولیک
- اختلالات عصبی و گردش خون
- کودکان در سنین رشد
- وجود عفونت فعال
فواید و مزایای شاک ویو تراپی
- کاهش و تسکین درد در زمان کوتاه
- تسریع روند بهبودی
- بدون عارضه جانبی خاص
- جلوگیری از جراحی های غیر ضروری
- رشد عروق خونی جدید
- بهبود التهاب مزمن
- تحریک رشد بافتهای جدید
- شکستن رسوب کلسیم در بافت ها
لیزر سرد در فیزیوتراپی پا در منزل
به طور کلی استفاده از لیزر سرد به افرادی در نواحی مختلف پا خود دچار آسیب دیدگی هستند و یا احساس درد می کنند و این درد مرتبا عود می کند، پیشنهاد می شود چراکه تا حد زیادی می تواند منجر به تسکین درد شود. جالب است بدانید که لیزر سرد یک روش غیر تهاجمی و همچنین روش جدیدی در طب مکمل به شمار می رود که از لیزر کلاس III یا کلاس IV به منظور تحریک منطقه آسیب دیده و کاهش درد مورد استفاده قرار می گیرد. تحقیقات انجام شده بر روی این روش درمانی برای فیزیوتراپی پا در منزل نشان داده است که این روش میتواند در کاهش درد در نواحی متفاوت پا که در اثر جراحت یا بیماریهای مزمن ایجاد شده باشد، بسیار موثر باشد. محققان تصور میکنند که لیزر از این جهت به این فرایند کمک میکند، که ممکن است باعث:
• بهبود گردش خون
• تحریک مسکنهای طبیعی بدن به نام اندورفین
• بهبود بازسازی سلول
• ارتقاء بخشیدن به رشد بافت جدید شود.
مزایای استفاده از لیزر سرد
• یک روش غیر تهاجمی در جهت کاهش درد است
• به هیچ گونه داروی مسکنی نیاز ندارد
• دوره نقاهت ندارد
• در صورتی که به درستی انجام شود هیچ عارضه جانبی ندارد
• زمان جلسات درمان کوتاه است
• بعضی از شرکتهای بیمه هزینههای ان را پوشش میدهند
• با هدف گرفتن نقاط طب سوزی باعث کاهش درد میشود
روشهای جایگزین لیزر درمانی
برای درمان موقت و کاهش درد در ناحیه ی پا می توان از روشهای درمانی خانگی که عبارت اند از استراحت، کمپرس سرد ، فشرده سازی، گرما، ماساژ، کشش، ورزش و همچنین استفاده از داروهای بدون نیاز به نسخه بهره برد.
برای درد مزمن یا شدید زانو، برخی از روشهایی که ممکن است موثر باشند عبارتند از:
• تمرینات قوی سازی
• فیزیوتراپی: فیزیوتراپی ممکن است به از بین بردن درد مزمن زانو کمک کند بدون آن که به لیزر درمانی نیازی باشد.
• تزریق ژل اسید هیالورونیک و کورتون در زانو
• بَزل مفصل ( یا پونکسیون مفصلی که عبارتست از بیرون کشیدن مایع داخل مفصل با استفاده از سوزن)
• داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی
• داروهای آرتروز مانند زیستداروها یا داروهای بیولوژیک ، داروهای ضد روماتیسم، کورتونها و داروهای مسکن
• درمانهای طب مکمل، مانند طب سوزنی و کایروپراکتیک
• عمل جراحی زانو
لیزر درمانی نیز در کنار این درمانها میتواند موثر واقع شود، بنابراین انجام لیزر درمانی به معنای آن نیست که دیگر نیازی به گزینههای دیگر نداریم.
عوارض تزریق کورتیکواستروئید برای کاهش درد
اثرات جانبی مصرف کورتون ها میتواند بسیار جدی ظاهر بشود. به عنوان مثال، بیماری کوشینگ از جمله عوارضی است که ممکن است بهدنبال مصرف کورتیکواستروئیدها در فرد ایجاد بشود. این بیماری نوعی اختلال در عملکرد غدد فوق کلیوی است و باعث ترشح بیاندازهی کورتیزول میشود. فهرست عوارض جانبی این دارو بسیار طولانی است، اما برخی از آنها به قرار زیر هستند:
- افزایش اشتها و وزن
- تجمع چربی در ناحیه سینه، صورت، قسمت بالایی کمر و شکم
- احتساب نمک و آب در بدن و ایجاد التهاب و ورم (اصطلاحا اِدِم)
- فشار خون بالا
- انواع دیابت
- کبودی سیاه و آبیرنگ روی پوست
- التیام دیرهنگام زخمهای موجود در بدن
- پوکی استخوان
- آکنه
- آب مروارید
- ضعف ماهیچهها
- نازک شدن پوست
- افزایش خطر ابتلا به عفونت
- زخم معده
- افزایش تعرق
- تغییرات و نوسانات خلقی
- مشکلات روانی مثل افسردگی
- سرکوب و ایجاد بحران در عملکرد غده فوقکلیوی.
این عوارض جانبی با رعایت توصیههای پزشک و به حداقل رساندن دُز مصرف کاهش پیدا میکنند. دستکاری در دُز یعنی کم یا زیاد کردن بدون مشورت تخصصی و برنامهای مشخص اصلا توصیه میشود.
جلسات فیزیوتراپی پا در منزل
در جلسات فیزیوتراپی پا در منزل، فیزیوتراپیست پس از بررسی وضعیت کلی پا بیمار به منظور تقویت عضلات به شیوه ای صحیح، برنامه ای از تمرینات و حرکات متناسب با شرایط بیمار طراحی خواهد کرد مه کزبوط به بخش عمده ای از روند درمان فیزیوتراپی شما می باشد. برای مثال ممکن است که لازم باشد شما برخی از این تمرین ها را انجام دهید:
- کشش عضلات همسترینگ
- انجام اسکات برروی یک پا
- انجام تمرین پله (استپ)
- بالا آوردن پا با زانوی صاف
- انجام اسکات برروی ۲ پا
- تمرینهای تعادلی تقویت کننده حس عمقی
البته لازم است که تجویز تمرین ها پس از ارزیابی بیمار توسط فیزیوتراپیست و بررسی شرایط وی و به صورت اختصاصی برای هر بیمار انجام شود و آموزش داده شوند. در شروع اغلب با تعداد کمی تمرین شروع می کنید و سپس به مرور زمان با قوی تر شدن، شما تمرین های بیشتری انجام خواهید داد. به منظور قوی تر شدن عضلات شما، ممکن است لازم باشد که شما از وزنه استفاده کنید. در صورتی که حرکتی شما را آزار میدهد به فیزیوتراپیست خود حتما اطلاع دهید. ممکن است که شما با انجام ورزش ها مقداری ناراحت شوید، اما اگر درد زیادی داشتید، تمرین ها را متوقف کنید. آموزش و انجام تمرین های تعادلی تقویت کننده حس عمقی در فیزیوتراپی پا در منزل بسیار مفید و اثر گذار میباشند. این تمرینهای تخصصی لازم است که مرحله به مرحله در هر جلسه درمانی فیزیوتراپی به بیمار آموزش داده و انجام شوند. داشتن دیدگاه جامع در فیزیوتراپی زانو کلید موفقیت در درمان بیماران مراجعه کننده به کیلنیک فیزیوتراپی دکتر راستگو است. بررسی مشکلات مفاصل لگن، مچ پاها و کمبود ثبات لگنی کمری میتواند سبب مشکلات زانو شود. در صورت ابتلای بیمار به اینگونه مشکلات بررسی و درمان آن ضروری است. امکان دارد که پس از انجام فیزیوتراپی شما احساس ناراحتی یا درد داشته باشید، بنابراین طوری برنامه ریزی کنید که بتوانید پس از فیزیوتراپی مقداری استراحت کنید. فیزیوتراپیست شما برای بهبود قدرت عضلات پای شما و حرکت زانوی شما ممکن است که از تحریکات الکتریکی استفاده کند. نام تحریکات الکتریکی “TENS” (تنس) میباشد که مخفف تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست میباشد. برای انجام تحریکات الکتریکی، فیزیوتراپیست الکترودهایی را که پدهای خیس روی آنها قرار داده شده اند را در اطراف زانو یا روی زانو شما قرار میدهد. الکترودهای دستگاه توسط سیم هایی به دستگاه تحریک الکتریکی متصل میشوند. با روشن کردن دستگاه توسط فیزیوتراپیست سیگنال های الکتریکی خفیف عصبهای مربوط به عضله شما را تحریک میکنند. این تحریکها سبب بهبود جریان خون شما میشود و به کاهش درد شما کمک میکند.
یک پاسخ بنویسید